Tuomariesittelyt

 

 

Reet Lint

Kiitollisena otin vastaan kutsunne tullaa tuomariksi tanskandoggien erikoisnäyttelyyn. Tanskandoggi on yksi lempiroduistani vaikka itse en ole koskaan omistanut yhtään.  Koiraharrastukseni sai alun silloin kun ollessani 8-vuotias sain mun ensimmäinen ihan oman. koiran eestin ajokoiran. Rakkaan ajokoirani koulutin tekemään kaikenmaailman temppuja, kunnes perheemme muutti Tallinnaan, missä koulutettavaksi lisääntyivät kaikki lähiömme rotukoirat bokserit, saksanpaimenkoirat ja muut. Teini-ikäisenä sain itselleni saksanpaimenkoiran, kenen kanssa tuli kokemuksia niin työkokeista kun näyttelyistä. Kautta aikojen on minulla ollut paljon erilaisia rotuja kotona, saksanpaimenkoirien lisäksi etelävenäjän paimenkoira, afgaanin vinttikoiria, alaskanmalamuutteja ja berninpaimenkoira. Kasvattanut olen afgaanin vinttikoiria kennelnimellä El Demirel. Kuitenkin useat lähimmät ystävät ja tutut ovat omistaneet tanskandoggeja ja niiden kautta minulla on ollut mahdollisuus pysyä ajan hermolla, mitä tapahtuu tanskandoggin rodun sisällä. Ulkomuototuomariksi innosti minut ensimmäisen afgaanini kasvattaja Riitta Aho Suomesta ja koko tuomariuran aikana olen ollut tuntenut hänen tukea ja voinut tarpeen tullessaan kysyä neuvoja. Minun ensimmäinen rotuni, kenelle sain tuomarioikeudet, oli rottweiler noin 20 vuotta sitten. Suunnilleen vuosi sen jälkeen lisääntyi neljäntenä rotuna tanskandoggi. Sen parinkymmenen vuoden aikana olen seurannut tanskandoggin rodussa tapahtuneita nousuja ja laskuja niin Euroopassa kun muilla kontinenteillä, etääntymistä rotutyypistä ja muuttuvia muotivirtauksia. Toivon, että muotivirtauksista riippumatta tanskandoggien vannoutunut ystävät pystyy säilyttämään rotumääritelmässä kuvattuun koirasuvun jalon ja mahtavan Apollon, kenessä yhdistyy voima ja tyylikkyys sekä rakenteessa että luonteessa.

Tapaamisiin kehässä,

Terveisin

Reet Lint

*** ***** ***           *** ***** ***           *** ***** ***

Kristel Ratnik-Soosaar

 
 
 

*** ***** ***           *** ***** ***           *** ***** ***

Jaana Karppinen 

Olen Jaana Karppinen, rally-tokon ylituomarikokelas, kouluttaja ja innokas harrastaja. Tanskandoggeja minulla on ollut vuodesta 2000 ja kahden nykyisen doggini kanssa olen harrastanut ja kisannut rally-tokoa RTK1:sen ja RTK 2:sen verran. 

Tänä vuonna kisaillaan rotu-rally-tokoa ensimmäisen kerran rotu-tokon tilalla. Rally on innostanut mukavasti dogin omistajiakin harrastamaan, onhan kyseessa hauska ja innostava harrastus, missä on sopivasti aivojumppaa koiralle ja ohjaajallekkin. Eli toivottavasti saamme näihin epävirallisiin rotu-ralleihin paljon innokkaita koirakoita kisaamaan. Uusille harrastajille on luvassa mölli-luokka missä palkkaaminen on sallittua ja kisaratakin on hieman lyhyempi kuin normaalisti, on siis helppoa tulla kokeilemaan kisaamista.  Elokuussa nähdään!

Terveisin

Jaana